پاسخ:
سلام.
با بررسی کتب و منابع در دسترس بنده :
مالک بن یغوث نخعی معروف به مالک اشتر از شاخه ی نخع و از قبیله مذحج و اهالی یمن و از فرماندهان نظامی و بزرگ و از دلاوران شجاع و از یاران خاص امیر المومنین (ع)بود. لفظ «اَشْتَر» نسبت به شخصی به کار میرود که پلک چشمش بازگردیده باشد، چون وی بر اثر ضربهٔ شمشیری در جنگ یرموک در سال ۱۵ هجری/۶۳۶ میلادی از ناحیه چشم آسیب دید، وی را «مالک اشتر» میگفتند. { دانشنامه ی اسلامی }
مالک قبل از بعثت رسول اکرم متولد شده بود، ولی از زندگی وی قبل از ورود نمایندگان پیامبر به یمن اطلاعی در دست نیست. وی در سالهای پایانی حیات پیامبر (ص) اسلام آورد و در عهد خلافت خلفا به شام مهاجرت نموده بود. نام مالک اشتر پس از جنگ و پیروزی بر روم شرقی و نشان دادن شجاعت و پیشروی و پیروزی در جنگ بر سر زبانها افتاد و معروف شد، لذا از گذشته ی او اطلاعات زیادی در دسترس نیست.
پس از آن که تعدیات و انحرافات کارگزاران عثمان از حد گذشت، مردم به ویژه نخبگان براى اصلاح یا عزل عثمان وارد عمل شدند و چون عثمان اصلاح پذیر نبود و حاضر نشد تقاص اعمال بد خود را پس بدهد بر او شوریدند و سرانجام او را به قتل رساندند. از جمله افرادى که براى هدایت عثمان و دست کشیدن او از کارهاى خلاف تلاش فراوان نمود اما به نتیجه نرسید، مالک اشتر بود. لذا او هم به صف طرفداران برکنارى یا قتل عثمان پیوست.
مالک یکی از بزرگترین و بهترین یاران امیرالمومنین علی(ع) بود تا جاییکه ایشان پس از شنیدن خبر شهادت مالک اشتر به تحریک و نقشه ی معاویه لعنت الله علیه، در مورد ایشان فرمودند: «خدا مالک را رحمت کند. او برای من چنان بود که من برای رسول خدا بودم».
با وجود همچین صفاتی در وجود مالک اشتر بعید است که ایشان در ماجرای سقیفه و جلوتر از آن در ماجرای هجوم به خانه ی حضرت فاطمه ی زهرا حضور داشته باشند و در شمار طرفداران از امیرالمومنین و فاطمه ی زهرا(س) نباشند. لذا با توجه به اینکه نامی از ایشان در این ماجراها برده نشده، و با توجه به توضیحات اولیه ی پاسخ، ایشان در آن موقع حضور نداشتند و در مهاجرت به سر می بردند.... بعدها نیز چندین بار توسط خلفا و حکمرانان به جرم دفاع از خاندان اهل بیت پیامبر تبعید میشدند. برای نمونه سعید بن عاص، والی عثمان در کوفه به دستور عثمان ودر ادامه سیاست تبعیدی که عثمان آن را دنبال میکرد، مالک را به همراه ۹ نفر دیگر به شام تبعید و بعد به کوفه برگرداند و مجددا به حمص تبعید کرد.
بعدها در ماجرای عزل و کشته شدن عثمان ایشان به نزد امیرالمومنین رفته و از طرفداران بزرگ و مبلغین رسالت ایشان گردیدند و از جمله کسانى بودند که در این راه پیش گام شد و جزو نخستین کسانى بودند که با سخنان خود مردم را براى بیعت با آن حضرت تشویق نمودند.
ممنون